DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Biyoteknoloji
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
GBE 307
Güz/Bahar
2
2
3
6
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
-
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı atık suyun biyoarıtımı, biyoatıktan anaerobik fermentasyonla enerji üretimi, şarap ve bira üretimi gibi temel biyoteknolojik uygulamalar hakkında bilgi edinmektir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Bitki, hayvan ve mikroorganizmaların biyoteknolojide kullanımını açıklayabilecek.
  • Gen manipülasyon tekniklerini tanımlayabilecek.
  • Mevcut endüstriyel üretim süreçlerini iyileştirmede biyoteknolojinin kullanımı hakkında fikir yürütür ve tartışabilecek.
  • Mikobiyal enzimlerin endüstriyel biyokatalizden asıl kullanıldıklarını açıklayabilecek.
  • Mikrobiyal büyüme ile peptid, protein ve glycoprotein üretimini matematiksel olarak tanımlayabilecek.
Ders Tanımı Mikroorganizmalar ve zirai, medikal ve çevre biyoteknolojilerinde kullanım alanları
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş Biotechnology: An Introduction - Bölüm 1
2 DNA’dan proteine Biotechnology: An Introduction - Bölüm2
3 Rekombinant DNA teknolojisinin temel prensipleri Biotechnology: An Introduction- Bölüm3
4 İmmünolojinin temel prensipleri Biotechnology: An Introduction - Bölüm 4
5 Mikrobiyal biyoteknoloji Biotechnology: An Introduction- Bölüm 5
6 Mikrobiyal biyoteknoloji Biotechnology: An Introduction- Bölüm 5
7 Mikrobiyal biyoteknoloji Biotechnology: An Introduction- Bölüm 5
8 1. Vize
9 Bitki biyoteknolojisi Biotechnology: An Introduction - Bölüm6
10 Bitki Biyoteknolojisi Biotechnology: An Introduction- Bölüm 6
11 Hayvan biyoteknolojisi Biotechnology: An Introduction- Bölüm 7
12 Deniz biyoteknolojisi Biotechnology: An Introduction- Bölüm 8
13 Medikal biyoteknoloji Biotechnology: An Introduction- Bölüm 10
14 Medikal biyoteknoloji Biotechnology: An Introduction- Bölüm 10
15 Medikal biyoteknoloji Biotechnology: An Introduction- Bölüm 10
16 2. Vize
Ders Kitabı Biotechnology: An Introduction, Susan R. Barnum, Cengage Learning, 2006
Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
25
Final Sınavı
1
35
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
3
65
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
35
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
16
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
16
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
26
Final Sınavı
1
26
    Toplam
180

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek,
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek,
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek,
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek,
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek,
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek,
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek,
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level),
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest